VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Tesla heeft in het eerste kwartaal veel minder auto's geleverd dan een jaar eerder. Imagoschade door het optreden van topman Elon Musk, consumenten die wachten op de nieuwe uitvoering van de Model Y en toegenomen concurrentie in China spelen de automaker parten.

In de eerste drie maanden van het jaar werden slechts 337 duizend auto’s afgeleverd, dat is 13 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het betekent voor Tesla het minste aantal leveringen sinds het tweede kwartaal van 2022.  Het analistengilde ging uit van 378 duizend leveringen.

Een doorgaans optimistisch ingestelde Tesla-analist op Wall Street sprak van “rampzalige cijfers”. Er werden het afgelopen kwartaal dan ook een stuk minder Tesla Model Y’s – de bestverkochte auto ter wereld – verkocht (zie grafiek).

Aantal autoleveringen zakt naar laagste niveau sinds begin 2022

Bron: kwartaalverslagen Tesla. Uitgelicht in geel het totale aantal geleverde auto’s.

Nieuwe Model Y
Wereldwijd heeft Tesla het behoorlijk zwaar te verduren. Tesla ziet het aantal verkopen in meerdere regio’s dalen. Zo staat de vraag in de Verenigde Staten, China en Europa onder druk. Toch is de daling bij lange na niet alleen het gevolg van de – in de media vaak aangehaalde - strapatsen van topman Elon Musk.

Een belangrijke factor voor de, door Musk in het vierde kwartaal al voorspelde, afname is de omschakeling naar de nieuwe Tesla Model Y. Hierdoor lag de productie in alle vier fabrieken, Fremont, Shanghai, Berlijn en Austin, even stil. Veel consumenten zouden volgens Tesla wachten op het vernieuwde Model Y. Datzelfde geldt voor leasemaatschappijen, die bijvoorbeeld goed zijn voor circa 60 procent van de verkopen in Europa. De nieuwe Model Y is inmiddels op de Europese markt – al zullen landen als Frankrijk en Duitsland nog op enkele specifieke uitvoeringen van de Model Y moeten wachten tot mei of juni. Vanaf volgend kwartaal zal vermoedelijk duidelijk(er) worden wat het effect hiervan precies zal zijn.  

Volgens recent verschenen cijfers uit Noorwegen – waar de nieuwe Model Y al te koop was – is deze nieuwe Tesla in het eerste kwartaal van 2025 de bestverkochte auto. Vooral in de maand maart was de vraag hoog. Hoewel Tesla in Noorwegen marktaandeel verliest – zo zijn Chinese merken langzaam in opkomst en komen gevestigde partijen als Nissan en Volkswagen met nieuwe, vaak goedkopere modellen –  laten de cijfers zien dat consumenten zich daar vermoedelijk vooral laten leiden door het ontwerp van de nieuwe Tesla Model Y en niet zozeer bezig zijn met wat Musk bijvoorbeeld allemaal riep over de Duitse bondskanselier Olaf Scholz of Britse premier Keir Starmer. “Cool”, aldus Musk over de verkoopcijfers uit Noorwegen op “zijn” berichtenplatform X.

Eerder bleek dat de Europese Tesla-verkoop in januari met 45 procent is gedaald, terwijl de vraag naar elektrische voertuigen in die maand juist groeide. Volgens actuelere cijfers van autobranchevereniging BOVAG werden er in Nederland in maart zelfs ruim 60 procent minder Tesla’s verkocht.

Zonder twijfel zal Musks gedrag geen positief effect hebben op de verkoop van Tesla. Maar stellen dat de vraag is ingestort puur als gevolg hiervan, lijkt wat kort door de bocht. Ook BOVAG vindt het te vroeg om allerlei conclusies te verbinden aan de teruglopende Europese verkopen.

China belangrijk
Bovendien is voor Tesla China van veel groter belang. In het vierde kwartaal van 2024 was China goed voor zo’n 45 procent van de autoleveringen van het Amerikaanse automerk, tegenover 15 procent in Europa. De Chinezen zullen zich vermoedelijk een stuk minder druk maken over het politieke gekonkel tussen Washington en Brussel.

China belangrijkste afzetmarkt voor Tesla

Bron: kwartaalverslagen Tesla, RBC Capital Markets. Betreft aantal leveringen in duizenden in het vierde kwartaal van 2024. Totaal aantal leveringen bedroeg toen 496 duizend auto’s.

De verkopen van Tesla in groeimarkt China zijn echter al sinds eind 2023 aan het stagneren, slecht nieuws voor het autobedrijf uit Austin. Vooral nu Chinezen wat minder te besteden hebben, laten ze bij de aanschaf van een nieuwe auto de prijs veel zwaarder wegen. En Tesla-concurrenten van eigen bodem zoals BYD, Nio en Xpeng bieden goedkopere alternatieven voor zowel de Tesla Model Y als de (kleinere) Tesla Model 3. Hierdoor verliest Tesla steeds meer terrein in China.

Een klein lichtpuntje was wel dat de nieuwe Tesla Model Y ook de onbetwiste bestseller in China was in de maand maart. De nieuwe Tesla Model Y rolt sinds eind februari uit de Gigafactory in Shanghai. Gezien het belang van de Chinese markt niet vreemd dat Musk dit verkoopsucces graag even met zijn volgers deelde op X, “Tesla is nummer 1 in China”.

DOGE-gerucht
Ondertussen steeg het aandeel Tesla op de dag van de cijfers (2 april 2025) met dik 5 procent. Niet vanwege de (tegenvallende) leveringscijfers, maar op geruchten dat Musk zich terugtrekt als adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump.

Musk treedt sinds de inauguratie van Trump op als bezuinigingschef (Department of Government Efficiency, het departement voor overheidsefficiëntie, kortweg DOGE) van de nieuwe regering. Hij zou volgens de geruchten binnenkort stoppen met het uitvoeren van de controversiële taken zoals het ontslaan van ambtenaren, en zich weer gaan richten op zijn bedrijven, waaronder Tesla. Het Witte Huis en Musk ontkennen het gerucht. Bovendien is maar de vraag of Musk na een vertrek als invloedrijk adviseur van Trump echt beteugeld is.

Of de gedaalde verkopen van Tesla nu komen door Musk’s onaangepaste gedrag, dubieuze nevenactiviteiten, toegenomen concurrentie van de Chinezen of simpelweg door de makeover van de Model Y zal voorlopig in het ongewisse blijven. Beleggers in Tesla kunnen zich dan ook ongetwijfeld opmaken voor meer turbulente tijden.